maanantai 21. syyskuuta 2015

Tehopäivä taas

Ihan ensiksi täytyy laittaa pari kuvaa eiliseltä. Minun vanhemmat käväisi Irlannissa ja toivat tuliaisiksi koirille pienet rugby-pallot. Toinen niistä oli aidon pallon pienoiskokoinen malli eli oli nahkaa, mitta toinen vaikutti olevan jonkinlaista vaahtomuovia ja se päätettiin antaa Jipille, vaikka totesinkin, ettei se todennäköisesti kestää viittä minuuttia pidempään. Noh, hetkeksi sitten käänsin selän ja palattuani näkymä oli tämä:
Niinpä ei auttanut muu kuin ottaa risa pallo Jipiltä. Tästä harmistuneena Jippi sitten seurasi silmä tarkkana Hugon touhuilua oman pallonsa kanssa ja kävipä se välillä sen siltä ryöväämässäkin. Tätä palloa ei kylläkään anneta sitten rikkoa, vaan se olkoon heittelyleluna jatkossa.

Sitten treeniasioihin... Tänään ei ollut Jipillä tokoyksäriä, mutta siltikin suuntasin töiden jälkeen hieman tokoilemaan sen kanssa. Seuraamisen kanssa ollaan nyt kiristetty kriteerejä eli enää en hyväksy putoilevaa kontaktia, joka on ollut meidän seuraamisen ongelmakohtana nyt jo liian kauan. Niinpä nykyään heti kontaktin pudotessa huomautan tiukalla "oijoi"-toteamuksella ja pysäytän seuraamisen. Tehtävä siis katkeaa heti, jos kontakti putoaa. Tämän jälkeen sitten otetaan uudestaan ja jos kontakti säilyy, kehun paljon. Kun kontakti sitten pysyy vielä hetken tämänkin jälkeen, tulee superpalkka. Tätä ollaan tehty nyt viikon verran ja tänä aikana ollaan tehty melko lyhyitä pätkiä seuraamista keskittyen laatuun. Jo tänä aikana olen havainnut selvää edistystä eli etenkin liikkeelle lähtiessä Jippi pitää jo aika kivasti kontaktia (virheitä tulee yhä harvemmin ja harvemmin) ja suorallakin kontakti on selvästi stabiilimpi kuin aiemmin.

Olen myös nyt päättänyt treenata Jipin takapäänkäyttöä tehokkaammaksi käännöksissä, sillä nyt se enemmänkin valuu käännösten läpi ja perusasentoon tullessa se sen sijaan hieman hypähtää saadakseen tehtyä käännöksen riittävän tiukasti. Haluaisin tuosta hypähdyksestä eroon, joten nyt sitten treenataan käännöksiä pyöräyttämällä takapäätä sen sijaan että hypäyttää koko kropan ympäri. Tähänkin olisi pitänyt puuttua jo aiemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikös? ;)

 Tänään tehtiin myös noutoa kahdella tapaa. Treenasin vauhtinoutoja niin, että Jipin ollessa perusasennossa heitin kapulan ja pyysin tuomaan. Paluumatkalla sitten vapautin lelulle ja nykyään tosiaan onneksi Jippi jo vaihtaakin nätisti kapulan leluun pudottaen kapulan vauhdista, kun jossain vaiheessahan meillä oli sitä ongelmaa, että Jippi mieluummin piti kapulan ja rallasi sen kanssa. Vauhtia näistä vauhtinoudoista tosiaan löytyy eli sekä meno- että tulomatka menee reippaassa laukassa. Tehtiin tämän lisäksi kuitenkin myös lyhyillä etäisyyksillä palautuksen tekniikkaa, jota ei juurikaan olla vielä tehty. Jätin Jipin istumaan, laitoin kapulan sen eteen muutaman metrin päähän ja menin itse vielä kapulasta noin muutaman metrin päähän kasvot Jippiin päin. Annoin Jipille "tuo"-käskyn ja se nappasi matkalla kapulan suuhun ja tuli luokseni istuutuen avustetusti eteen. Näitä loppuasentoja ei olla juurikaan tehty eli Jippi tarvitsee vielä sitä, että kädellä näytän oikean paikan edessäni (haluan palautuksen eteen, vaikka luoksarin Jippi tekeekin tokossa sivulle). Tämä rupesi sujumaan kivasti, mutta tosiaan ilman käsiapua ei vielä suju. Vauhti näissä lyhyen etäisyyden treeneissä on osi hidas, mutta tässä mielestäni saakin olla, kun ei kuitenkaan ole kiihdytysmatkaa, eikä tässä tosiaan treenin kohteena olekaan vauhti, vaan tosiaan se palautuksen loppuasento.

Hugo kävi tänään rally-tokotreeneissä tekemässä seuraavanlaisen radan (en jaksa tarkistaa oikeita kylttien nimiä, mutta tässä jonkinlaiset selostuksen kylttien liikkeistä):

1. Liikkeestä maahan-kierrä koira
2. Koira eteen-peruuttaen 1-2-3 askelta
3. Liikkeestä seisomaan-kierrä koira
4. Putki
5. Istu-koira eteen-koira perusasentoon selän takaa
6. Koira jätetään liikkeestä istumaan
7. Koira kutsutaan seuraamiseen istumasta
8. Houkutus
9. Istu-vasen täyskäännös-istu
10. Pyörähdys

Nyt Hugolla alkaa selvästi taas olemaan sopiva vire myös ratamaiseen treeniin eli vaikkei tehtykään muuta treeniä ratatreenin alle, niin Hugo keskittyi hyvin radalla ja teki käymättä liian kierroksilla. Kakkoskyltillä Hugo tuli peruutukseni mukana hieman liian tiiviisti eli meinasi talloa varpailleni :D Muutoin oli hyvä eli aiempi vaatteiden näykkiminen tämän liikkeen yhteydessä on jäänyt pois. Liikkeestä seisominen toimi paremmin kuin ennalta uskoin, sillä olin melko varma, että Hugo kyllä pysähtyy, mutta myös astelee hieman kiertäessäni koiraa. Se kuitenkin seisoi kuin tatti myös kierron aikana. Putki sujui hyvin ja seuruu putken jälkeen oli aika jees. Vitoskyltillä koiran asento edessä oli vino ja lisäksi avustin kuulemma voimakkain vartaloavuin lähettäessäni Hugon kiertämään selän takaa perusasentoon. Tätä en olekaan tiedostanut, joten hyvä, että tuli esille, jotta tiedän kiinnittää tähän huomiota! Jättäessä Hugon istumaan kutoskyltillä, jouduin käyttämään hieman käsiapua ja sanomaan aika vahvasti käskyn, sillä tämä istumaan jääminen on Hugolle jäävistä vierain. Nätisti jäi kuitenkin istumaan ja tuli sieltä seuruuseen mukaan myös hyvin. Houkutuksen kanssa ei muuta ongelmaa paitsi, että kännöksissä Hugo hieman edisti, mikä teki vasemmalle kääntymisestä vaikeaa. Istu-vasen täyskäännös-istu onnistui hyvin, kun sanoin käännökseen lähtiessä käskyksi "sivu". Tällöin Hugo teki käännöksen tiiviisti. Pyörähdys on myös vihdoin alkanut sujua eli kun aiemmin täytyi AINA antaa yrittää vähintään pari kertaa ennen kuin pyörähdys saatiin onnistumaan, niin nyt Hugo tekee sen jo ensimmäisellä käskyllä, vaikkakin tarvitsee edelleen käsiavun siihen.

Kivat treenit oli ja tuli sellainen olo, että kohtahan sitä voisi melkeinpä ilmoittautua AVO-kisoihin! Vasemmalle kääntymisiä pitää vielä hinkata ja ehkä vähän työstää sitä käännöksissä edistämistä pois, mutta muutoin tekeminen on aika kivan oloista nykyään.

Rally-treeneistä suunnattiin Hugon kanssa vielä agilitytreeneihin, joissa oli tänään ykkösluokan agilityrata tehtävänä. Puomin kontakti oli hidas (tarvitsisi treeniä, mutta kun en tiedä miten treenaisin....) ja parilla ekalla kerralla A:lle tuli törkeitä loikkia, mutta muutoin rata sujui aika kivasti. Kiva oli kyllä tehdä sujuvaa suoraviivaista rataa, vaikkakaan ei sekään nyt ihan läpihuutojuttu ollutkaan, vaikka ykkösten rata olikin :D Pituudelta tehtiin nimittäin tiukka käännös ja Hugo pari kertaa kaatoi pituuden vikat palikat yrittäessään ponnistaa niistä käännökseen vauhtia. Tämä saatiin kuitenkin lopulta toimimaan, mutta tuli mieleen, ettei tekisi pahaa treenata pituudelle käännöksiä niin, että palkkaa pituuden jälkeen oikeista suorituksista. Kepit toimi toooosi kivasti ja pystyin jättää Hugon suorittamaan keppejä itsenäisesti ja mennä jo tekemään persjättöä seuraavan hypyn taakse. A:llekin saatiin hyviäkin osumia niiden alun loikkien jälkeen. Hauskaa oli ja nämä olivatkin sitten kesäkauden vikat maanantaiagit eli parin viikon päästä aloitetaan sitten Hugon kanssa talvikauden agit ratavalmiiden ryhmässä :) Ja mikä parasta, Hugon lihasvamma ei ole näyttänyt merkkiäkään itsestään, vaikka nyt ollaankin tehty jo maksirimoja ja A-estettä useampia kertoja. Huippua!

Ja loppuun on mainittava vielä, että eilen aloitin Jipin kanssa juoksu-A:ta varten boksitreenit. Aloitin siis juoksuttamalla Jippiä maassa olevan kehikon läpi ja Jipin kanssa pystyi heti tekemään niin, että jätti sen kauas kehikosta ja antoi sen vauhdista tähdätä askeleensa kehikkoon, sillä Jippi tuntui luonnostaan tarjoavan laukkaa sinne keskelle kehikkoa. Mukaan mahtui myös pari yliloikkaa, joista ei palkkaa tullutkaan, joten Jippi korjasi aina sitten seuraavalla kerralla suoritustaan niin, että laukka osui kehikon keskelle ja tästä toki sitten irtosi lelupalkka eteen heitettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti