torstai 3. maaliskuuta 2016

Opittu ruutua, rikottu nouto ja leikitty kuin lapset

Blogi on ollut kovin tokopainotteinen nyt parin postauksen ajan, muttei johdu suinkaan siitä, ettei oltaisi muuta treenattu (Jippi on nimittäin kyllä treenannut agiakin ja Hugo puolestaan rallya), vaan ihan siitä, että tokossa ollaan otettu nyt suurimpia harppauksia eteenpäin, mutta toisaalta on myös tullut niitä takapakkejakin. Toisekseen, agissa pitäisi saada muokattua yksi juoksu-A-video ennen aiheesta kirjoittamista, joten se on nyt vain jäänyt. Tulossa on kuitenkin sekin päivitys!

Nyt kuitenkin palataan vielä siihen tokoon :D Nyt ollaan treenailtu avoimen liikkeitä kohti kisakuntoa, sillä vähän käväisi mielessä, että josko uskaltautuisin korkkaamaan Jipin kanssa AVO:n vielä ennen huhtikuun puolivälin jälkeen odotettavissa olevia juoksuja. Tässä nyt vähän päivitystä AVO:n liikkeiden tilanteeseen!

Paikalla istuminen 1 minuutti: Ollaan käytetty paljon etupalkkaa tuomaan oikeaa rauhallista mielentilaa, mutta varsinaisesti istuminen ei tunnu tuottavan ongelmia. Jipillä ei ole esimerkiksi tapana siirtyä makaamaan kesken liikkeen.

Seuraaminen: Kuten alokkaassakin, edelleenkin seuruussa ilmenee pientä häiriöherkkyyttä eli kontakti saattaa välillä hetkeksi rakoilla, jos ympärillä tapahtuu jotain. Täyskäännös ollaan vaihdettu saksalaisesta vasemmalle käännökseen ja tämä on auttanut isosti siinä, ettei kontakti tipahda enää täyskäännösten yhteydessä. Oikealle käännökset edelleenkin tuppaa olemaan aavistuksen turhan väljiä ja nyt on hionnassa vielä se oikealle käännös juosten. Tässä auttaa pieni rytmitys ennen käännöstä eli pienellä hidastuksella saa Jipin skarppaamaan käännökseen ja pääsee palkkaamaan hyvästä käännöksestä. Peruutus on sujunut hyvin eli niiden 1-3 peruutusaskeleen ei pitäisi tuottaa kauhean suurta ongelmaa, mutta täytyy vielä treenata peruutusta seuruun keskellä eli etenkin juoksupätkän jälkeen.

Seisominen seuraamisen yhteydessä: Pysähtyy yleensä melko täpäkästi paikoilleen eli ei ole yleensä valunut perään. Vielä jokin aika sitten herkästi vähän steppasi sivuttain, kun palatessa menin koiran taakse, mutta tätä on nyt treenattu ja on nyt kestänyt hyvin sen taakse menemisen.

Luoksetulo: Tässähän ei alokaaseen verrattuna ole oikeastaan muuta eroa kuin se, että lähtöasento on makuulla. Tämä on Jipille oikeastaan alokkaan luoksaria helpompi, koska alokkaassa välillä etujalat aavistuksen oli levottomat jätön yhteydessä eli tätä ei tokikaan nyt maahan jätettäessä esiinny.

Istuminen tai maahanmeno seuraamisen yhteydessä: Maahanmeno ok. Istuminen kaipaa vielä vahvistamista. Tekee kyllä nättejä istumisia jo, mutta monesti ekalla kerralla herkästi tarjoaa seisomaan jäämistä. Vaatii siis vielä sen, että pari kertaa ensin tekee toistot pienellä käsiavulla ja sen jälkeen riittää pelkkä käsky. Istuminen saisi olla nopeampi, mutta uskoakseni varmuuden mukana tulee sitten se nopeuskin.

Lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno: Tämä on ollut se, jota on treenattu kaikkein vähiten. Viime kesänä treenatessa tämä tuntui älyttömän haastavalta ja jotenkin ei meinannut edistyä millään (tosin treenattiin tätä ehkä kerran kuussa kesälläkin eli ei ihmekään, jos ei homma edisty :D). Alkujaanhan Jippi herkästi juoksi ruutuun sivunauhan kautta tai kiersi jommankumman etumerkin. Seuraava vaihe oli se, että Jippi löysi tiensä kyllä ruutuun, mutta pysähtyi kovin mielellään ihan etunauhan tuntumaan. Nyt ollaan tehty ruutua parin viikon aikana vähän säännöllisemmin ja vihdoin alkaa tulla onnistumisia. Eilen tein ensin muutaman toiston niin, että lähettelin Jippiä eri suunnasta ruutuun (siis niin, että itse sijaitsin aina tietyllä sivulla, mutta Jippi oli jätetty seisomaan ruudun viereen ja se joutui sieltä sivusta hakea ruudussa oikeaan kohtaan. Tällä haettiin siis vahvistusta siihen oikeaan pysähtymispaikkaan ja sitten näiden muutaman toiston jälkeen tehtiin kaksi kokonaista ruutusuoristusta, joista toinen tässä videolla:

Tässä Jippi aavistuksen kaartaa juoksumatkallaan, mutta kaikkiaan tekee treenimäärään nähden aika kivan suorituksen (siis oikeasti tätä tuli treenattua viime kesänä yhteensä ehkä kuutena treenikertana noin kuukauden välein ja nyt talvi on ollut sääolojen vuoksi taukoa eli oikeasti noin kahden käden sormin pystyy laskemaan treenikerrat...). On kuitenkin innokas, mutta kuuliainen eli stoppaa aika kivasti ja maahanmeno on hyvä. Vauhti on Jipin normaaliin suorittamiseen nähden tässä vähän ehkä hidas, mikä johtuu varmaan siitäkin, että alle tehtiin tosiaan lähietäisyydeltä eri suunnista ruutuun lähettämistä eli ei niinkään keskitytty vauhtiin, vaan siihen oikeaan sijaintiin ruudussa. Hiomista toki vielä riittää, mutta suunta on oikea ja vihdoin alkaa näyttää siltä, että homma edistyy! Tässä olen huomannut, että toistoja ei vio tehdä kauhean paljoa, koska palka odotus kasvaa jokaisella toistolla eli kovin helposti lähtee sitten pysähtymään ennen aikojaan jo ruudun etuosaan, kun on muutama palkattu toisto alla. Ylipäänsä jää herkästi lelupalkkaan kiinni, joten eilen ainakin toimi hyvin se, että palkkasin muuten aina viemällä namin Jipille ruutuun ja vain tuolla videolla näkyvällä kerralla (oli vika toisto) palkkasin lelulla.

Noutaminen: Argh. Noutamisessa ongelmassa oli kapulan saalistaminen eli liian railakkaasti kapulalle "iskeminen". Tätä ollaan korjattu tekemällä paljon lyhyen matkan noutoja ja myös sitä, että stoppaankin seisomaan ennen kapulaa. Näiden treenien aikana monesti tulee siistejä nostoja, mutta sitten kun palataan tekemään koemaista noutoa, niin ongelma palaa.... Ei siis huomattavaa edistystä ole havaittavissa vielä. Sen sijaan on tullutkin sitten lisäongelma! Olen nimittäiny nyt monen monta viikkoa tehnyt melkeinpä vain ja ainoastaan lennosta palkalle vapautuksia ja nyt Jipillä onkin sitten tosi epävarma palautus. Se on tässä parin treenin aikana mm. tehnyt luovutuksen eteen ja myös sivulle selän takaa kiertäen eli selvästi on epävarmuutta havaittavissa. Eilen treenatessa sitten huomautin väärästä luovutuksesta ja siitä sitten epävarmuus lisääntyi (YllätysYllätys! Tyhmä minä, kun menin ärsyynnyksissäni antamaan palautteen kohdassa, jossa Jippi ei vain ollut ihan varma tehtävästään :/ ). Sain siis aiheutettua sen, että Jippi alkoikin sitten eilen sylkeä sen kapulan jo ennen perusasentoon palaamista. Toinen tähän vaikuttanut asia (minun epäreilun huomauttamisen lisäksi) on se, että Jippi herkästi tekee kapula suussa tiukahkon sivulletulon, jolloin kapula tönäisee minua jalkaan ja selvästi tuntuu kurjalta Jipin suussa. Nyt siis keskitytään hetki vain ja ainoastaan palautuksiin ja unohdetaan se saalistamiseen puuttuminen. Teinkin eilen illalla ja tänään aamulla kotona tunnarikapulalla palautusta niin, että ensin hain todella rauhallista mielentilaa molemmille ja sitten jätin Jipin istumaan niin, että laitoin tunnarin joko sen eteen maahan tai annoin sen suoraan sille suuhun. Tästä sitten pakitin muutamia askeleita ja pyysin tuomaan sivulle. Nyt koko ajan keskityin rauhallisuuteen ja siihen, että Jippi pitäisi kapulaa rauhassa. Epävarmuus näkyy kapulan pureskeluna eli nyt tosiaan yritetään tehdä tehtävistä tarpeeksi helppoja, jotta saadaan kauniita palautuksia. Tänään aamulla tosiaan tehtiin niin, että annoin kapulan sille suuhun. Rauhoitin suun pienellä alaleuan koskemisella, odotin, että Jippi piti kapulaa hetken rauhassa ja sitten pyysin tuomaansivulle. Kun jo ennen lähtöä suu oli rauhallinen, säilyi rauhallinen pito ihan sinne perusasentoon ja luovutukseen asti eli nyt täytyy tosiaan yrittää löytää rauhaisa mielentila tähän kapulan palautukseen. Jipille noudosta on tullut hurjan kiihdyttävä ja tietyllä tavalla jopa stressaava liike eli nyt haetaan vähän uutta asennetta koko liikkeeseen.

Kauko-ohjaus: Etäisyytenä avoimen 5 metriä toimii siinä missä alokkaan 2 metriäkin eli sen ei pitäisi tuottaa ongelmaa. Välillä istumaan nouseminen etenkin takapalkkaa käyttäessä on niinkin vauhdikas, että meinaa vähän takajalkojen tassunkärjet nousta maasta eli voisin taas vaihteeksi testata välillä sivupalkkoja. Viime lauantain treeneissä otti yllättävän paljon häiriötä siitä, että liikkuri seisoi koiran edessä näyttämässä käsin merkit ja tällöin ei reagoinutkaan mitenkään minun antamaan "istu"-käskyyn. Takapalkalla saatiin korjattua, eikä ongelma ole toistunut nyt enää, mutta pitäisi muistaa treeneissäkin tehdä paljon liikkuroidusti, koska liikkurin mukana oleminen voi tehdä tehtävästä koiran näkövinkkelistä hyvinkin erilaisen.

Estehyppy: Ei sen kummempi kuin alokkaan hyppykään.

Merkin kiertäminen ja paluu perusasentoon: Tästä kirjoittelinkin jokin aika sitten eli Jippi tosiaan herkästi alkaa odottaa lelupalkkaa nin kovasti, ettei malta juosta merkille asti. Lisäksi tässäkin olen palkannut aina vauhdista lelulla eli täytyy nyt tehdä myös niitä perusasentoon lopetuksia, jottei tässä käy samoin kuin noudossa eli että Jippi unohtaa sen loppuasennon kokonaan. Lelulla saa hommaan vauhtia, mutta toisaalta veikkaan myös, että lelu kiihdyttää sen verran, että se aiheuttaa enemmän sitä palkan ennakointia. Täytyy nyt kokeilla siis sitä, että palkkailee ainakin välillä myös namein.

Treenit jatkukoon siis ja katsotaan sitten edistymisen mukaan, että uskaltaudutaanko kokeeseen vielä ennen juoksuja vaiko jätetäänkö suosiolla AVO:n korkkaus pidemmälle kevääseen :)

Hugon kanssa ollaan omatoimirally-tokoiltu ja se on ollut innokas ja pätevä rallattaja. Takapalkalla vasemmalle käännökset sujuu selvästi jo paremmin, mutta vielä tämä ei ole yleistynyt tilanteisiin, joissa takapalkkaa ei ole. Jatketaan kuitenkin nyt takapalkkatreenejä, jotta sen avulla saataisiin se takapään oikeanlainen käyttö käännöksessä iskostettua Hugon lihasmuistiin :)

Ollaan nyt treenailtu myös jo VOI-luokan juttuja eli lähinnä työstetty oikealla puolella seuraamista ja siinnä käännöksiä. Hugon seuraaminen oikealla puolella kaipaa vielä hiomista, sillä vaikka pysyy jo aika kivasti ja valtaosin seuruu on suoraa, niin välillä tulee hetkittäistä poikittamista. Lisäksi Hugo ei vielä osaa oikealle puolelle perusasentoon tulemista ilman käsiapuja eli sitä täytyy vahvistaa. Käännökset toimii aika kivasti eli käännöksissä oikeaan ja vasempaan paikka säilyy melko hyvin. Täyskäännöksiä alettiin nyt työstää myös ja tehdään oikealle täyskäännöstä takapalkalla samalla tavoin kuin vasemmalla seuratessa vasemmalle täyskäännöksiä. Saksalainen täyskäännös oikealla seuratessa on itselleni jotenkin käsittämättömän vaikea, kun on tullut tähän asti tehtyä sitä aina toiseen suuntaan. Mutta kyllä me hiljalleen opitaan näitä uusiakin "temppuja" :D

Eilen kävin treenaamassa Hugon kanssa keskittyen vauhtiin ja intoon. Tehtiinkin vähän aikaa lelupalkaten juurikin käännöksiä niin, että saatiin käännöksiin intoa, mutta sitten loppuaika treenattiinkin vain "leikkimistä" ja pidettiin hauskaa eli palattiin sellaisiin pentutreeneihin :D Tekee hyvää välillä Hugollekin, vaikkei se pentu olekaan :) Alkuun vain leikittiin ja sitten siirryttiin etupalkalle irtoamiseen eli heitin lelupalkan eteen ja juostiin kilpaa lelulle. Hugo pääsi voittamaan minut juoksukisassa, mikä sai pojun hurjan innostuneeksi. Hugo tuntui syttyvän tämän leikkitreenin aikana niin, että tuli taas itselle mieleen, että pitäisi muistaa oikeasti panostaa siihen oikeanlaiseen palkkaamiseen ihan joka ikisissä treeneissä!

Avoimen rally-tokokokeeseen olisi tarkoitus mennä taas piakkoin. Itse olin jotenkin ajatellut, että asetan meille tavoitteeksi RTK2-koularin, mutta että sen jälkeen ei enää kisailla, kun se oikealla puolella työskentelyn opettaminen tuntui niin vaikealta. Nyt, kun edistystä kuitenkin on tullut, niin en ehkä uskallakaan luvata, etteikö koskaan voittajassa kisattaisi :D Mutta katsotaan nyt, ihan riippuen siitä, miten ne liikkeet lähtee sujumaan. Onneksi kesäksi päästään varmaan taas rally-tokon ryhmätreeneihin, niin saadaan taas neuvoja ylempien luokkien liikkeiden opettamiseen!

2 kommenttia:

 1. Taitavat puikkonokat! :)
  Mulla niin tekisi mieli kisaamaan mutta Noxin elämä on niin ailahtelevaa tällä hetkellä että luotto tekemiseen ei ole tarpeeksi kova...Onneks ei oo mihinkään kiire!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tosiaan ole kiire! Mutta toisaalta kannattaa muistaa sekin, että jos jää hiomaan asioita niin, että ne olisi täydellisiä, niin sinne kisoihin ei tule mentyä koskaan :D Mäkin tiedän, että avoimessa luokassa tokossa on Jipin kanssa vielä paaljon hiottavaa, mutta ajattelin, että voidaan käydä katsastamassa tämän hetken taso ja sitten tiedetään mitä treenaillaan juoksutauolla :)

   Mitä lajia oot meinannut Noxin kanssa lähteä ekana kisaamaan? Rallya? Vai agia? :)

   Poista