torstai 5. huhtikuuta 2012

Hyvää pääsiäistä!

Hugo toivottelee hyvää ja rentouttavaa pääsiäistä! Ja rentouttavasta puheenollen, Hugo kävi eilen ensimmäistä kertaa hieronnassa. Nyt, kun agilitya on tullut harrastettua säännöllisesti, niin olen ajatellut, että hieronta esimerkiksi pari kertaa vuodessa voi olla hyvä tapa saada osviittaa siitä, että missä kunnossa Hugon lihaksisto on. Eilinen hieronta meni hyvin ottaen, että se oli ensimmäinen kerta ja ympäristö Hugolle täysin vieras. Eihän se tietenkään malttanut olla paikoillaan koko aikaa (kesti yli tunnin), mutta hieroja jatkoi hierontaa, vaikka Hugo vähän vaihtoikin asentoa ja lopulta Hugo aina palasi patjalle makaamaan. Hieronnan loppupuolella Hugo jo köllötteli tyytyväisenä kyljellään pää minun sylissäni ja silmät ihan ummessa. Ja uni maistui kyllä illalla Hugolle hyvin! Lavoissa ja takajalkojen loitontajissa oli jotain pikkujumia, muttei kuulemma mitään normaalista poikkeavaa. Samaa rataa voimme siis jatkaa harrastusten suhteen hyvillä mielin :)

Tiistain agilityvuorolla aloitimme harjoittelemaan takaaleikkausta. Tätä teimme suoralla, jossa oli kaksi estettä. Tarkoituksena oli siis, että lähdössä olen Hugon oikealla puolella ja ensimmäisen esteen jälkeen hugon tulisi jatkaa toieslle esteelle ja minä leikkaisin estesuoran Hugon takaa ja ottaisin koiran mukaani ollessani Hugon vasemmalla puolella. Tätä harjoittelimme lelun avulla niin, että kun Hugo oli hypännyt ensimmäisen esteen annoin toiselle esteelle "hyppy"-käskyn ja samalla heitin lelun esteen yli. Näin sain koiran irtaantumaan minusta ja jatkamaan ilman minua toiselle esteelle, jolloin pystyin jättäytymään koiran taakse ja vaihtamaan puolta. Lelun kanssa onnistui parin yrityksen jälkeen ihan kivasti, mutta itsellä meinaa kyllä tällaisissa tehtävissä loppua koordinaatiokyky :D Eli kunhan sain lelun aina heitettyä oikeaan aikaan ja jatkettua sulavasti Hugon takaa suoran poikki, niin homma sujui. Ilman lelua kokeilimme pari kertaa, mutta välillä kävi niin, että Hugo stoppasi ennen tokaa estettä ja kääntyikin katsomaan, että mihin se emäntä jäi. Eli lelun kanssa jatkamme harjoittelua niin eiköhän se siitä vähitellen!

Lisäksi harjoittelimme myös kontaktiesteitä 2on2off-tekniikalla. Tarkoituksena olisi siis, että koira pysähtyy kontaktipinnalle niin, että takatassut jäävät kontaktille ja etutassut ovat maassa. Hugo kyllä stoppaa käskystä kontaktipinnalle, mutta ajoituksen kanssa on ongelmia niin, että yleensä pysäytän sen jo niin, että kaikki neljä tassua jäävät kontaktipinnalle. Niinpä jätinkin pysäytyskäskyn pois ja siirryin harjoittelemaan hommaa namialustan avulla. Eli laitoin namialustan A-esteen tai puomin loppuun sellaiselle etäisyydelle, että Hugo pysähtyisi oikeaan kohtaan. Kun Hugo pysähtyi namin luokse pyysin sitä namin syötyään odottamaan. Samalla etäännyin hugosta ja annoin vasta kauempaa luvan jatkaa. Malttoi kyllä hienosti odottaa lähtölupaa eli eiköhän me tällä tekniikalla jatketa harjoittelua!

Tiistaina otimme myös tokoilua eli käytimme hyväksi kentän esteitä ja aloimme harjoitella tokon alokasluokan hyppyä. Liike alkaa perusasennosta ja koira käsketään hyppäämään edessä oleva este (käytän tässä muuten "este"-käskyä agilityn "hyppy"-käskyn sijaan). Koiran hypättyä este, se käsketään seisomaan, ja koiran seistessä paikallaan ohjaaja menee koiran vierelle ja pyytää koiran istumaan perusasentoon. Tämä oli siis ensimmäinen kerta, kun harjoittelimme tätä. Hugolle este-käsky on jonkin verran tuttu eli kokeilin alkuun ihan vain suoraan antamalla käskyn. Hugo kuitenkin epäröi aika paljon eli lähti kyllä esteelle, mutta saattoi kääntyä jo ennen estettä tai hyppäsi epävarmasti ja kääntyi ihmettelmään heti esteen jälkeen. Koira saa liikkeessä hypättyään kyllä kääntyä ympäri, mutta nyt riskinä oli se, että Hugo ehtisi hyppäämään esteen takaisin. Harjoittelinkin sitten niin, että Hugon ollessa perusasennossa, pyysin Hugoa odottamaan, kun vein namin esteen taakse parin metrin etäisyydelle esteestä. Palasin Hugon luokse ja annoin sitten käskyn "este". Tällöin Hugo eteni reippaasti esteelle, hyppäsi epäröimättä ja eteni namille asti. Namin syötyään se kääntyi ympäri ja tällöin annoin sille "seiso"-käskyn. Jokaisella kerralla Hugo seisahtui hyvin ja malttoi odottaa, että tulen vierelle ja pyydän sen istumaan. Eli mielestäni sujui ihan kivasti namin avulla, kun ottaa huomioon, että ensimmäisen kerran tätä teimme.

Muuten tottiksen osalta olemme nyt hinkanneet sivulletuloa, joka on jostain syystä se kaikkein vaikein liike. Suoraantulo onnistuu hetkittäin tosi hienosti ja sitten toisinaan taas Hugo ei tee riittävän suurta kierrosta vierelläni ja päätyy näin ollen vinoon. Lauantain HSKP:n tokossa kouluttaja sanoi itse palkkaavansa aina vain täysin oikeat suoritukset, eikä pyydä koskaan koiraa korjaamaan asentoaan, jos se jää vinoon. Jos koira jää vinoon, niin liike suoritetaan aina uudestaan, kunnes se onnistuu ja palkka vasta onnistuneesta suorituksesta. Olenkin nyt tällä tavoin yrittänyt saada liikettä "korjattua" ja Hugoa ymmärtämään, mitä liikkeessä todella vaaditaan.

Myös paikkamakuuta olemme harjoitelleet ja nyt kahden minuutin paikalla olo onnistuu ainakin yksin harjoitellessa. Vielä en ole häiriössä yrittänyt tätä ilman välipalkkauksia, mutta eiköhän siihenkin uskalleta pikkuhiljaa siirtyä. Ja mikä positiivista, niin nyt pitkään aikaan ei ole tullut yhtään epäonnistunutta paikkamakuuta eli olen aina palkannut ja vapauttanut Hugon, jos olen nähnyt sen käyvän levottomammaksi.

Meillä jää tänään tokotreenit väliin, mutta lauantaina sitten taas HSKP:n treeneihin. Tänään näyttäisi olevan niin kaunis keli, että taidammekin tehdä pitkän lenkin Vartiokylänlahden rannan kautta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti