lauantai 21. huhtikuuta 2012

Tuplatokotorstai ja koiran rakenteen ja liikkumisen opiskelua

Torstaina olimme VKK:n tokotreeneissä, joissa teimme kokeenomaisesti luoksetulon ja siitä seuraamisen ja seisomaan jättämisen. Liikkeet ketjutettiin eli ei tehty välipalkkauksia namein tai leluin, vaan pyrittiin suorittamaan liikkeet mahdollisimman kokeenomaisesti. Hugon kanssa ei vielä palkkaamattomuutta ole harjoiteltu eli kovin pitkiä pätkiä ei vielä pysty tekemään ilman välipalkkauksia. Tämän pätkän pystyimme kuitenkin tekemään, kun luoksetulon jälkeen sai rapsuttaa palkaksi.

Luoksetulo sujui hyvin. Usein ogelmana on ollut se, että Hugo ei juokse luokse suoraan, vaan tekee lievän kaarteen - jostain syystä aina minusta katsottuna vasemmalle. Nyt luoksetulo oli kuitenkin suora ja Hugo istuma-asento oli suora, vaikkakin ehkä ei aivan keskellä minuun nähden. Hugo usein luoksetulossa istuu vähän vinoon, niin, että nenä on kohti sitä taskua, missä namit ovat. Olen vaihtanut namitaskuakin tämän vuoksi, mutta Hugo siltikin usein löytää namit nenällään :) Tähän kouluttaja kehotti, että laittaa nameja molempiin taskuihin ja palkkaa luoksetulossa aina ihan keskeltä molemmin käsin.

Luoksetulosta sivulletulo sujui hyvin eli perusasento tässä vaiheessa oli hyvä. Sivulletuloissa onkin nyt tullut paljon kehitystä viikon sisällä eli useimmiten Hugo jo istuu sivulla suorassa. Se on selvästi löytänyt tavan löytää sopiva asento vierellä siten, että kääntyessään vierelläni se hakee päällään ja kaulallaan tukea jalastani niin, että se sen avulla osaa suunnata itsensä oikein jalan viereen. Se ei siis millään tavoin nojaa, mutta pyyhkäisee päällään jalkaa ja asettaa itsensä sen mukaisesti vierelleni.

Seuraamisesta seisomaanjättö onnistui suht hyvin. Pari haparoivaa askelta taisi tulla ennen kunnon pysähtymistä, mutta siinä Hugo odotti rauhassa, että palasin sen vierelle. Itse minun pitäisi olla tarkempi siinä, että mihin kohtaan koiran vierelle asetun palatessani sen vierelle. Usein jään liian eteen ja koiran istuessa se jää taakseni.

Torstain ohjatut treenit kestävät vain puoli tuntia, joten suuntasimme vielä kaverikoirakkojen kanssa treenaamaan omatoimitreeneihin. Hugo jaksoi hyvin nämä kahdet treenit. Tokissa treeneissä tein Hugon kanssa lähinnä sivulletuloa, seuraamiseenlähtöä ja käännöksiä. Seuraamista pitää harjoitella jatkossa etenkin vapaana, koska nytkin havaitsin, että kun Hugo ei ole kytkettynä se usein hakeutuu liian eteen seuratessaan.

Eilen olin I-HAH:n kevätkokouksessa ja se oli ihan kiva tapa päästä vähän mukaan touhuun ja saada lisäinfoa seuran toiminnasta. Ja liityin myös kenttätoimikuntaan, jonka talkoissa kävinkin tänään. Kivikon kenttä laitettiin siis kuntoon treenejä varten ja nyt kaikki on siis valmista ulkokauden treenailuja varten. Ensi tiistaina sitten päästään testailemaan kenttää treenien muodossa :)

Olin tänään myös koiran liikuntaa ja rakennetta käsittelevällä luennolla. Siellä käytiin läpi koiran normaalit asennot, liikkuminen ja askellajit sekä vastaavat silloin kuin koiralla on jossain kipuja tai jäykkyyttä. Eli nyt minulla on monta sivua muistiinpanoja joiden avulla voi oman koiran liikkumista ja olemista tarkkailla. Enköhän minä Hugonkin seisoma-, istuma- ja makuuasennot sekä liikkumisen eri askellajeissa katso läpi ja etsi mahdollisia virheasentoja. Takaosassa tiedänkin olevan heikkoutta eli neuvoksi saimme esim. ylämäkeen peruuttamista, kapealla lankulla kävelyä, jumppapallolla treenailua tai esteen yli peruuttamista. Näiden kaikkien tarkoituksena on nimenomaan opettaa koiraa löytämään ja koordinoimaan takajalkojaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti