keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Jippii ja jei!

Olimme Hugon kanssa viime 15.4. eli sunnuntaina I-HAH ry:n eli Itä-Helsingin Agilityharrastajien jäsenkatselmuksessa. Ja tänään tuli sähköpostiviesti, jossa toivotettiin tervetulleiksi Itä-Helsingin agilityharrastajiin :) Eli fiilikset ovat nyt hyvät ja innokkaana suuntaamme ensi tiistaina ensimmäisiin treeneihimme I-HAH:n agilityn jatko1-ryhmässä. Kesäkauden treenit pidetään I-HAH:n kentällä Kivikossa, johon meillä siis ei ole paha matka. Kävellen kestää sellaiset 45 minuuttia ja autolla pieni hujaus. Erityisen kivaa treenipaikassa on myös se, että ihan kentän vierestä lähtee todella hyvät (ja minulle ennestään jo tutut) lenkkipolut, joten lämmittely- ja jäähdyttelylenkit tulee hoidettua mukavissa maastoissa!

I-HAH järjesti jäsenkatselmukset kahdessa ryhmässä eli sunnuntaina oli kahdeksan koirakkoa ja eilen oli toinen katselmus, jossa varmaankin on ollut about saman verran koiria. Katselmus aloitettiin hallittavuusosiolla, jossa ensin kaksi ihmistä tervehtivät ja rapsuttelivat koirat läpi eli tässä vaiheessa tarkastettiin, että koirat ovat luoksepäästäviä. Hugolla ei näissä ole ongelmia, sillä vaikkei se vieraiden syliin ehkä hyppääkään, niin se ei missään nimessä ole pelokas ihmisiä kohtaan. Eli ihan häntää heilutellen tutustui katselmuksen pitäjiin. Lisäksi hallittavuusosiossa oli toisten koirien pujottelu, jossa varmistettiin, ettei koira ole agressiivinen toisia koiria kohtaan. Pujottelun ei tarvinut olla tokotyyppinen, eikä koiran tullut seurata, vaan tärkeintä oli, että koira tulee ohjaajan perässä kiinnittämättä liikoja huomiota koiriin. Yhtä koiraa Hugo taisi vähän haistaa matkan varrella, mutta matka jatkui koko ajan ilman, että jouduin hihnasta nykimään. Meni siis ihan ok tämäkin osio.

Hallittavuusosuuden jälkeen siirryttiin agilityosuuteen. Ensimmäiseksi saimme käteen lapun, jossa oli kolme lyhyttä rataa, jotka olivat eri tasoisia. Saimme kukin valita itselle ja koiralle sopivan radan ja minä valitsin ilman muuta helpoimman radan (kuva alla). Kaikilla radoilla oli ainoastaan esteitä ja putkia, mutta vaikeimmissa vaihtoehdoissa tarvittiin jo ohjaustekniikoita, joten koin, että tämä helpoin vastaa siltä osin meidän tämänhetkistä osaamista :) Rata sujui kaikkiaan mielestäni hyvin, mutta toisella kerralla putkeenmeno epäonnistui (kohta 6 kuvassa). Putki oli musta ja sisältä vähän märkä, joten Hugo ilmeisesti piti sitä ensimmäisellä kerralla vähän pelottavana, vaikka silloin sen läpi menikin. Rata kuitenkin tyssäsi tokalle putkelle ja tässä kohdassa jouduin pari kertaa ottamaan lähestymisen uusiksi ennen kuin Hugo suostui menemään putkesta. Kovasti yritin sitä kuitenkin kannustaa ja lopulta onneksi keräsi rohkeutensa ja lompsi putkesta läpi.
 Lopuksi otimme vielä yksittäisinä esteinä puomin ja kepit. Saimme ohjeiksi suorittaa esteet aivan kuin treeneissä olemme tottuneet ne suorittamaan. Niinpä laitoinkin namialustan puomin loppuun ja marssimme puomin toiseen päähän. Hugo oli hieman innokas puomin kanssa eli selvästi teki mieli ampaista puomille heti, kun päästin sen irti. Malttoi kuitenkin odottaa istuen käskyä ja sen saatuaan ravasi puomin läpi. Tullessaan puomin päätyyn annoin käskyn "stop", kuten olemme harjoitelleet. Hugo söi namit ja jäi odottelemaan hienosti. Jatkoin matkaani ja vasta kauempaa annoin vapautuskäskyn "jes". Puomi meni siis tasomme mukaisesti. Kepit menivät puolestaan todella hienosti tasoomme ja harjoittelun määrään nähden. Istutin Hugon odottamaan ja "kepit" käskyllä sen säntäsi kepeille. Koko pujottelu meni loppuun asti oikein - tosin lähetin sen toki vielä niin, että Hugo tuli kepeille oikeasta suunnasta. Mitään kulmia emme vielä keppeihin pysty yhdistämään. Pujottelussa Hugo selvästi nyt paranee kerta kerralta, sillä nyt Hugo suoritti kepit jo ns. laukanvaihdoilla eli niin, että ve vaihtaa johtavaa etujalkaa, jolloin sen ei tarvitse kropalla pujotella niin voimakkaasti, vaan se ikään kuin painoa puolelta toiselle siirtämällä saa aikaan sivuttaisliikkeen. Tämän oppimisen myötä Hugolle on tullut pujotteluun vähitellen myös lisää nopeutta.

Itselläni jäi katselmuksesta hyvä mieli, sillä teimme mielestäni kaikki osa-alueet niin hyvin kuin osaamme ja kykenemmä tällä hetkellä. Kuitenkin tiesin, että jäseniä otettiin ryhmiin sen mukaan, miten paikkoja oli vapaana eli välttämättä paikkaa ei saisi, vaikka katselmus olisi mennyt hyvinkin. Siksi vähän jännitinkin, että miten asian kanssa käy, koska todella kovasti toivoin pääseväni jäseneksi. Ja onneksi sopiva paikka sitten löytyikin! :)

Hugo joutui muuten myös kuntoilukuurille, sillä sunnuntain katselmuksessa Hugosta sanottiin, että se saisi olla aavistuksen hoikempi. Kuulemma ei missään nimessä ole ylipainoinen, mutta koska kyseessä on isokokoinen agilitykoira, niin raajojen kuormittamisen vähentämiseksi tulisi paino pitää erityisen hyvin kurissa. Itsekin havaitsin viime viikolla, että kylkiin on kertynyt ehkä hieman, vaikkakin kylkiluut edelleen tuntuvat kyllä. Suurimpana syynä tähän on varmastikin ollut se, että meillä on ollut lähiaikoina paljon treenejä ja tämän myötä myös palkkanameja on tullut syötettyä aikaisempaa enemmän. Nyt olen alkanut siirtyä mahdollisimman paljon lelupalkkaan, jotta saisin namien määrää vähennettyä. Ruoan määrää en halua pudottaa, koska se ei nytkään ole valtaisan suuri, joten niinpä olemme nyt lisänneet liikuntaa entisestään. Eli teemme pitempiä lenkkejä ja nyt, kun pihakin alkaa kuivua niin voi lisätä päivärytmiin myös lelun heittelyt pihalla :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti