torstai 12. huhtikuuta 2012

Varma kevään merkki!

Nimittäin kevään ensimmäinen leskenlehti on nyt vihdoin bongattu! Kauan jo olenkin yrittänyt niitä tienvarsilla nähdä. Ja kyllähän sekin jo kevättä kovasti lupailee, että illallakin on useita plussa-asteita.

Hugolla oli eilen vapaapäivä, jonka vietimme lenkkeillen ja leikkien oikein kunnolla. Ja kyllä Hugosta sen näkikin - rapaa oli nimittäin lenkin jäljiltä kaulurikin täynnä...  Mutta hauskaa oli ja illalla uni maistui :)

Tänään oli vuorossa VKK:n tokotreenit. Alkuun paikkamakuu ryhmäliikkeenä. Noin minuutin jälkeen rivinkoirista kolme karkasi ja ryhtyi leikkimään keskenään. Tässä vaiheessa Hugo vielä pysyi maassa, joskin epäröi kyllä. Olisi ehkä pitänyt mennä palkkaamaan heti, kun näki, että alkoi sählinkiä... No toisten leikki muuttui pikkutappeluksi ja toisten alkaessa äristä Hugo nousi istumaan. Vieläkään ei liikkunut paikaltaan, mutta nousi kuitenkin. Menin laittamaan uudestaan maahan ja toisen kerran nousi, kun toiset yhä riehui. Käskin vielä maahan ja sitten pysyikin siellä loppuun asti (ehkä minuutin verran vielä) - tosin tässä vaiheessa en ottanut enää riskejä, vaan välipalkkasin, kun huomasin, että vähänkään alkoi näyttää epäilyttävältä.

Treenien varsinaisena teemana oli nouto. Mehän olemme puukapulalla tehneet vain ja ainoastaan suuhun nostoja ja luovutuksia seisten. Ongelmana on ollut (kuten aiemmin olenkin tuskaillut) se, että Hugo ei millään ole suostunut istua mikään tavara suussa. Eli heti "istu"-käskyn kuullessaan tavara putoaa ja jos taas on yrittänyt esim namin avulla saada sitä istuma-asentoon, niin se on vain pakittanut ymmällään. Nyt saimmekin tähän toimivan vinkin! Kouluttajan ohjein käskin Hugon istumaan ja istuma-asennossa annoin Hugolla kapulan suuhun. Tämän jälkeen astuin ihan sen eteen, jolloin asento on sama kuin koiran tultua luokse. Tässä paikallani ollessa sanoin käskyn "täällä". Koira ei siis käskystä varsinaisesti tehnyt mitään, mutta palkkasin ihan siitä, että se oli luoksetuloasennossa kapula suussa. Tätä tein muutamia kertoja ja sitten aloin vaikeuttamaan niin, että kun Hugo istui ja olin antanut kapulan suuhun, astuin pari askelta taaksepäin ja kutsuinkin hugon luokse. Ja se toimi! Hugo todellakin kipitti luokse ja istui eteeni. Tämän jälkeen koko homma toimikin hienosti eli pystyimme harjoittelemaan noutamista ihan niin kuin se kuuluukin - eli koira perusasentoon, heitin kapulan, pyysin Hugoa tuomaan kapulan ja tekemään kapula suussa luoksetulon eteeni istuen.

Kouluttaja sanoi, että nouto näytti sen verran hyvältä, että voimme ottaa haasteeksi seuraavaksi metallikapulan. Toistaiseksi Hugo ei suostunut ottamaan sitä lainkaan suuhun, mutta sellainen on nyt ostoslistalla ja leikin varjolla yritän Hugoa sitten saada nappaamaan kiinni metallikapulasta. Kouluttaja muistutti tässä, että ennen kuin koira on sinut metallikapulan kanssa, niin ei kannata käyttää mitään noutokäskyjä. Muuten voi helposti olla niin, että metalli-inho heijastuukin noutoliikkeeseen ja takapakkia tulee sitten myös puukapulan noutoon.

Tänään myös sivulletulot meni mielestäni aika kivasti, vaikkeivät ne olleet varsinaisesti tänään syynissä, eikä niihin siis ehkä tullut keskityttyä täysillä. Hugo kuitenkin kuumui kapulan noudosta sen verran, että virtaa riitti taas ja tällöinhän sivulletulot ovatkin nyt toimineet paremmin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti