sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Hugo täytti 5!

Tänään on tosiaan Hugon synttäripäivä ja sen myötä Hugolla on nyt ikää 5 vuotta :) Juhlistettiin synttäreitä jo perjantaina juhannusjuhlien yhteydessä ja tämä varsinainen synttäripäivä on mennyt lähinnä kotiin matkatessa ja mökkireissusta toipuessa! Tässä nyt juhlinnoista vain kännykkäkuvia... Muutamia valokuvia tuli otettua myös kameralla, mutta niitä latailen vasta myöhemmin.Tänään tein Jipin kanssa pientä tokoilua ja meinasi epätoivo iskeä. Tehtiin kapulanpitoa näkyvän lelupalkan avulla niin kuin tokoyksärillä tehtiin onnistuneesti. Nyt lelu tuntui kuitenkin vain nostavan kierroksia ja Jippi oli tosi kärsimätön, mikä näkyi entistä runsaampana kapulan pureskeluna. Niinpä vaihdoin rauhalliseen pitotreeniin, jossa siis annoin kapulan Jipille suuhun ja pidin ihan hetken käsiä leukojen yllä ja alla. Parin sekunnin jälkeen siirsin kädet pois rauhallisesti ja odotin viitisen sekuntia ennen kuin annoin "kiitos"-käskyn ja otin kapulan käteen. Palkkasin kuitenkin lelulla, jotta tästä tulisi Jipille mieluisampi liike. Pito tuntuu nimittäin Jipistä tosi ahdistavalta eli hommasta pitäisi saada hauskempaa. Näin tehtiin monta onnistunutta pitoa, eikä tullut kertaakaan kapulan pureskelua! Lisäksi irroitti kapulan aina vasta käskyllä eli ei meinannut pudottaa.

Lisäksi tehtiin luoksaria ja tässä se epätoivo sitten iski. Ekalla suorituksella edessäni oli pieni lätäkkö ja Jippi kiersi sen, mikä johti vinoon loppuasentoon. Uudestaan tehdessä vinous toistui, joten tein perään pari toistoa lelupalkalla eli lelu rintani kohdalla molemmissa käsissä. Tässä ei tarvitse mitenkään houkutella Jippiä istumaan eteen lelun avulla, vaan riittää, että lelun pitää rinnan korkeudella näkyvillä. Kävin (taas kerran....) taistelua itseni kanssa pohtiessani, että pitäisikö luoksari vaihtaa kuitenkin suoraan sivulletuloon, mutta päädyin (taas kerran...) siihen, että haluan pitää luoksarin eteen. Niinpä nyt vain lelupalkan avulla treeniä ja vasta vähitellen sen häivytys pois. Nythän luoksaria ei oltu juurikaan treenattu ja yhtäkkiä vain jätin leluavun liikkeestä pois eli oli ehkäpä liian suuri harppaus... Välillä tuntuu kovasti siltä, ettei edistystä tule lainkaan, mutta toisaalta tätäkin on treenattu toooosi harvakseltaan. Pitäisi siis tehdä treeneistä suunnitelmallisempia ja pitää huolta siitä, ettei treenaile aina samoja liikkeitä.

Tuli myös havaittua se, että Jipin kanssa olen treenannut ihan liikaa perusasentoon tulemista vain suoraan edestäni. Jippi nimittäin jää vinoon, jos pyydänkin sen perusasentoon jostain muusta kulmasta kuin suoraan edestäni. Täytyy siis muistaa tehdä näitä muistakin kulmista alkuun pienen avustuksen kera ja sitten jättää melko nopeasti avut pois.

Hugon kanssa treenattiin peruutusta ja täytyy sanoa, että Hugo yllätti minut täysin! Hugohan ei ihan herkästi tarjoa asioita, joten olen lähtenyt Hugolle jokin aika sitten opettamaan peruuttamista voimakkain avuin eli olen houkutellut sen pakittamaan namin avulla viemällä namia sen rintaan. Tähän olen alkanut yhdistää käskyä, muttei koskaan edetty siihen, että Hugo peruuttaisi ilman käsiapuja. Koska Jipin kanssa peruuttamistreenit lähti käyntiin niin hyvin tarjoamisen avulla, päätin siirtyä myös Hugon kanssa pois käsiavuista. Niinpä istuin polvillani maassa Hugo edessäni ja annoin sille peruutuskäskyn. Heti, kun se vähänkään lähti siirtämään jalkaa taakse palkkasin heittämällä namin sen etujalkojen väliin. Vähitellen kasvatin kriteereitä ja viiden minuutin treenin aikana päästiin siihen, että Hugo peruutti innokkaasti jo useita askelia ihan vain käskyllä!

Tänään tuli monia pieniä onnistumisia tokoilujen kanssa, mutta myös tuntui, että moni ihan perusasia tuntui kaatuvan (perusasennot vinotti, luoksarin loppuasento oli vino, kapulan pureskelu oli alkutreenistä villimpää kuin koskaan...). Kuitenkin sitten näin jälkikäteen taas harmittaa, että ylipäänsä treenasimme nyt kotosalla, koska faktahan on, että molemmat koiruudet on mökkireissun jäljiltä tooosi poikki. Mökillä leikittiin paljon normaalia enemmän, levättiin paljon normaalia vähemmän ja lisäksi vielä Jipin kanssa treenattiin keppejä pari kertaa päivässä. Eli olisi ollut ehkä viisasta jättää tokoilut tältä päivää väliin ja antaa koirien kerätä voimansa ennen kuin tekee keskittymistä vaativia treenailuja. Onneksi kuitenkin treenit saatiin päätettyä onnistumisiin ja nyt koirat saa levätä väsymystään pois ennen seuraavia treenisessioita.

Hugon kanssa ei mökillä harmi kyllä päästy lauantaina tekemään toista metsäjälkeä, kun oli niin sateista. Kuitenkin suunnitteilla on jälkitreenit täällä pääkaupunkiseudun maastoissa. Kohta on kesälomakin, niin pääsee tekemään jälkiä päiväsaikaan, mikä takaa vähän enemmän treenirauhaa! Iltaisin, kun meinaa kaikki metsiköt olla täynnä koiraharrastajia :)

Jipin kanssa keppitreenit eteni mökillä siihen pisteeseen, että vikoissa treeneissä tehtiin neljää 60 cm välein olevaa keppiä, jotka oli jo asetettu täysin suoraan linjaan. Asetin kepit vielä aavistuksen vinokepeiksi, jotta pujottelu vielä hieman helpottui. Jippi haki hienosti kaikenlaisia kulmia, mutta yli 90 asteen avo- ja umpikulmat tuntuu olevan vielä haastavia. Täytyy nyt treenata kaikenlaiset lähetyskulmat kuntoon ennen kolmannen keppiparin lisäämistä. Hurjan tyytyväinen kuitenkin olin edistymisvauhtiin, sillä nyt Jippi jo on alkanut hoksata pujottelurytmiä eli ulompi etutassu on alkanut jo nousta pujotellessa ilmaan. Tarkoitus olisi nyt treenailla keppejä ihan päivittäin, mutta aina ihan lyhyen aikaa kerrallaan.

2 kommenttia:

  1. Hassua lukea näistä Jipin treeneistä kun tuntuu että meillä painitaan aina täsmälleen samojen ongelmien kanssa :D Mä kyllä luovutin ja siirryttiin suoraan sivulle tuloon luoksetulossa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en haluaisi luovuttaa, kun pk-tottiksessa täytyy kuitenkin tulla eteen luoksarissa. Toki voisi opettaa molemmat tavat, mutta ajattelin, että olisi kuitenkin ehkä helpompi/selkeämpi, että olis vain yksi luoksaritapa. Ja jos luoksarista eteen ei tule niin siistiä kuin tokoon haluisin niin mikäänhän ei sit myöhemmin estä opettamasta erillisenä juttuna sitä sivulle luoksaria tokoa varten :) Ainakin näillä fiiliksin oon nyt, katotaan sitten seuraavien treenien jälkeen taas, että millä fiiliksin siinä vaiheessa ollaan :D

      Poista