tiistai 23. kesäkuuta 2015

Palaset kohdilleen pienin askelin

Heti alkuun mainittakoon, että teksti on kirjoitettu eilen illalla ja siksi siinä kirjoitetaan siihen tyyliin, että olisi edelleen maanantai. Tekstin julkaisu kuitenkin lykkääntyi tähän aamuun, koska videoiden lataaminen veikin niin kauan, että jätin ne latautumaan mennessäni nukkumaan. Älkää siis hämmentykö siitä, että alla kirjoitetaan eilisen illan sanoin :)

Tänään kävin koirien kanssa mökkireissun riehunnoista palauttavalla lenkillä, mikä tarkoitti siis tässä tapauksessa sitä, että koirat pysyivät kytkettyinä koko lenkin ajan, jotteivät ne olisi päässeet riekkumaan. Lenkin jälkeen tein pientä motoriikkatreeniä molempien koiruuksien kanssa eli molemmat pääsivät harjoittelemaan pyörimistä niin, että etutassut oli tasapainotyynyllä ja takaosan oli tarkoitus kiertää tyynyä ympäri. Jipin kanssa ei olla tehty tätä koskaan ja tuli havaittua selkeä ero puolissa. Oikeaan kierrokseen takaosa lähti kääntymään hyvin, kun taas toiseen kierrokseen saatiin tehtyä vain parin askeleen pätkiä. Täytyy siis treenailla molempia ahkerasti! Tällä toki tavoitellaan ihan jo sitä, että Jipillä olisi paremmin takaosa hallinnassa ja että se tiedostasi takajalkojensa tekemiset paremmin. Toivoisin tästä kuitenkin myös suoraa apua sivulletulotreeneihin, sillä nyt osasyy siihen, että Jippi eri kulmista sivulletulojen tehdessä jää vinoon, on juurikin se, että se käyttää vähän heikosti takaosaansa näissä käännöksissä. Myös seuraamisessa tosiaan takaosan käyttöä tarvitaan, jotta saadaan käännökset oikeasti toimiviksi ja napakoiksi, joten tätä motoriikkatreeniä yritetään nyt tehdä usein kotosalla!

Hugon kanssa ollaan joskus aiemmin yritetty tehdä tätä samaa kiertotreeniä, mutta luovutin, koska jo yhden sivuaskeleen irti saaminen oli työn ja tuskan takana. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että rally-tokotreenien yhteydessä tehdyt takapäänkäyttöharjoitukset ovat alkaneet tuottaa todella tulosta, sillä tämä treeni sujui nyt tosi kivasti! Autoin sitä vielä vähän kropan avulla, mutta joka tapauksessa tuntui lähtevän melko kivasti tämä sujumaan eli täytyykin ehdottomasti Hugonkin kanssa nyt näitä tehdä, jotta saadaan rally-tokoa ajatellen tosiaan käännökset paremmiksi. Tässä videolla (joka on jostain syystä tosi tumma eli vähän heikosti näkee....) on pätkä molempien kiertotreeneistä:


Jipin kanssa tehtiin lisäksi kotipihalla sekä tokoiluja että 2x2-keppitreenejä. Tokotreenit aloitettiin muutamalla luoksarilla lelun avulla ja olin oikein tyytyväinen näihin. Leluavusteisesti tulee suoria, vauhdikkaita luoksetuloja ja loppuasento edessä on tosiaan suora ja sopivan tiivis. Nyt siis tehdään näitä ja suunnittelin jo häivyttäväni lelun niin, että siirrynkin parin treenin päästä pitämään lelua leukani alla niin, että saan kädet vapaiksi sivuilleni. 

Seuraavaksi tehtiin sivulletuloja eri kulmista. Oli selvästi haastavaa, joten otin pienet avut käyttöön. Alkuun ihan pari toistoa namin avulla ja sen jälkeen jätin namin pois ja käytin pelkästään käsiapua pienentäen sitäkin koko ajan. Saatiin oikein hyviä toistoja näin eli näitäkin treenejä nyt jatketaan, jotta saadaan sivulletulo toimimaan kaikista suunnista. Uskon, että tämä oikeasti auttaa Jippiä ymmärtämään sen, että peruasennolla tarkoitetaan juuri teittyä asentoa ohjaajan vieressä, eikä tietynlaista käännöstä. Nyt tuntuu, että se tekee aika vakiokäännöksen, eikä osaa muuttaa käännöstä sijaintinsa mukaan. Vähän myöhäänhän tämäkin tuli tajuttua, että olisihan niitä eri suuntia pitänyt toki treenata, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ;)

Seuraamistreenit aloitettiin kontaktipitotreenein eli ihan parin askeleen seuraamisin palkaten välillä namipalkalla ja välillä kainalosta putoavalla lelulla. Selän takaa tuleva namipalkka sai aikaan sen, että Jippi alkoi seuratessakin kuikuilla vähän taakse, joten siirryin käyttämään lelupalkkaa ja se tuntuikin toimivan hyvin. Tämän jälkeen tehtiin seuraamista sekä suoralla että kahdeksikolla. Käytin välillä lelupalkkaa kainalossa ja tällöin suorat seuruut olivat tosi kivan oloisia. Kahdeksikollakin lelupalkan kanssa toimi paremmin, mutta ilman kainalossa olevaa lelua seuraamisesta tuli välillä vähän turhan väljä (ei yli pariakymmentä senttiä väliä minuun, mutta kuitenkin omaan makuun turhan väljä). Tämä kuitenkin todennäköisesti johtuu siitä, että tuo kaarroksissa seuraaminen on uusi juttu ja selvästi suoria haastavampi. Tämä on siis varsin hyvää treeniä meille ja tässä toivottavasti alkaa näkyä takaosan motoriikkatreenien tulos vähitellen :) Tänään siis seuraamiset edelleenkin vähän vaihtelevia tuon oikean seuraamispaikan suhteen, mutta plussaa oli se, että kontakti säilyi selvästi jo paremmin, eikä missään vaiheessa ilmennyt sitä aiemmin ollut ongelmaa, että Jippi painoi päätä jalkaani vasten!

Tein myös muutamia kapulanpitoja. Parilla ekalla toistolla pidin noin sekunnin ajan alkuun käsiä Jipin kuonolla ja sen jälkeen siirsin kädet pois. Hyvä, rauhallinen ote säilyi. Tämän jälkeen en enää pistänytkään käsiä kuonolle ja siltikin ote kapulasta säilyi hyvänä, eikä pureksintaa ilmennyt - JEE! Lisäksi ote pysyi tasaisena, vaikka sitten lopuksi siirsin kädet kapulalle ja Jippi irroitti otteen vasta käskystä. Huimaa kehitystä siis eiliseen :D

Tehtiin Jipin kanssa vielä 2x2-keppitreenit, joissa kepit säilyi edellistreenien kaltaisina (4 keppiä, 60 cm välein, suorassa linjassa, mutta aavistuksen vinokepeiksi asetettuina). Tehtiin lähetyksiä eri kulmista ja sujui mielestäni aika kivasti. Tosin olisi kyllä kätevää, että saisi apupalkkaajan mukaan, sillä monesti tuntuu palkkaus olevan aavistuksen myöhään eli Jippi ehtii vilkuilla minua kohti ennen kuin palkka lentää. Täytyy siis kiinnittää entistä paremmin huomiota siihen, että palkkaus tapahtuu oikeaan aikaan. Videolla treenit kokonaisuudessaan:


Havaitsin eilen, että Hugolla on aavistuksen selän asento notkistunut (tätä ongelmaahan oli aiemminkin, johon auttoi jumppailu) ja lisäksi lanneselkä on tosi jumissa (Hugo reagoi selvästi, kun lanneselkää painelee). Niinpä Hugolla oli tänään vuorossa jumppailua ja hierontaa. Tehtiin ensin tasapainotyynyllä jumppailuja ja sen jälkeen dobo-pallolla maahan-seisovaihteluita. Treenit pidettiin lyhyinä, sillä huomasi, että doboilu väsytti nopeasti - eikä ihme, sillä onhan se pallon päällä jumppailu oikeasti tosi rankkaa! Tämän jälkeen sitten katsottiin TV:tä ja samalla hieroin Hugon (kätevää, kun pystyy tehdä hieronnan/jumppailujen yhteydessä muuta samalla!). Alkuun arasteli selän käsittelyä oikeastaan koko selän alueelta vasemmalta puolelta, mutta hieronnan myötä alkoi rentoutua ja lopulta ei enää reagoinut käsittelyyn. Toinen puoli oli selvästi parempi. Voi olla, että jumi on tullut mökillä riehuessa tai sitten on hyvin mahdollista, että muutaman päivän ontuminen on aiheuttanut selän jumiutumisen. Joka tapauksessa vaikutti ainakin hieman helpottavan jo!

Videoin muuten tokoilutkin, mutta vasta videon kuvaamisen jälkeen katsoin, että kuvasta ei juurikaan nähnyt meidän touhuja. Kamera oli nimittäin asetettu maahan kaivonkannelle ja ympäröivä nurtsi oli sen verran pitkää, että kuva melko lailla peittyi.... Keppivideota varten tajusin sitten tämän jälkeen laittaa kameran alle korokkeen, mutta tosiaan tokoiluista ei nyt tullutkaan kuvamateriaalia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti