tiistai 1. toukokuuta 2012

Keep it simple!

Tänään suuntasimme vappuaamun kunniaksi Kivikkoon vapaatreenailemaan. Ohjelmassa tosiaan oli irtoamista kolmen esteen suoralla ja lisäksi persjättötreenejä. Aloitimme irtoamisharjoituksilla, joita tein alla olevan radan esteillä 1-3. Oli ehkä sikäli vähän huono valinta heti aloitukseen, koska olin tehnyt nämä estevälit pitkiksi, eikä niin ollen Hugon kanssa pystytty tekemään tällä pätkällä kuin kahden esteen yli eteenmenoja namialustalle. Näitä täytyy kyllä treenata todella paljon!


Ratapiirros on jatko1-ryhmän kouluttajan viime kerralle tekemä rata, josta treeneissä teimme siis pätkää 1-10. Tein melko samanlaisen radan, vaikkakin mittasuhteet hieman varmasti erosivat. Aluksi teimme pätkän 1-10, jossa esteen 4 (putki) jälkeen tuli siis treenien teemana ollut persjättö - tästä alla video. Tällä kertaa puomientiputteluongelmaa ei ollut samassa mittakaavassa kuin viimeksi. Eli satunnaisesti tulee puomeja alas, kuten videollakin toiseksi viimeisellä esteellä. Tässä se johtui ainakin ehkäpä ihan vain häsläyksestä ja siitä, ettei keskittyminen aina vielä ole kovin hyvää, kun innostus vie voiton. Hugo tulee esteellä liian lähelle ja tämän seurauksena pudottaa etujaloillaan puomin. Esteelle nro 6 tullut kielto johtui yksinkertaisesti siitä, ettei takaakiertoja ole vielä kauheasti ehditty harjoitella. Eli se, että huudan käskyn "takaa" ei vielä varmaankaan kerro Hugolle oitis, että mitä siltä odotetaan. Lisäksi kepit ovat kyllä pahasti matkan varrella eli esteiden 5 ja 6 välille ei pystynyt tehdä riittävää kaarta.

Ratoja tehdessä kyllä huomaa vielä meidän molempien. Oma ohjaukseni on aika epätasaista ja jotenkin tuntuu, että käyn itsekin liian ylikierroksilla. Monesti huomaan esim. että ratojen varrella äänen voimakkuus alkaa kasvaa, vaikkei se missään nimessä olisi tarpeen. Rauhallinen ohjaus olisi Hugon tapauksessa tärkeää, koska se hirveän herkästi reagoi minun tekemisiini.

Teimme erikseen vielä persjättötreeniä radan esteillä 13-16. Esteet 13-15 sujuivat mielestäni aika kivasti eli tähän sai ennen estettä 15 tehtyä sen persjätön. Tästä esteeltä kääntäminen esteelle 16 osoittautui kuitenkin haasteelliseksi. Minun olisi kyllä täytynyt tehdä rata tarkemmin ratapiirroksen mukaiseksi, koska nyt esteeltä 15 täytyi kääntyä täysi 180 asteen U-käännös esteelle 16. Tällainen käännös osoittautui jostain syystä hankalaksi, sillä Hugo väkisinkin hakeutui mieluummin oikeaan käteeni, kun siihen vasempaan ulkokaaren käteen, jolla yritin sitä ohjata... Kun sitten osaisi itse vielä analysoida, että miten omaa asentoa tai käsiä tms täytyisi korjata, että saisin koiralle selkeämmin viestitettyä, mitä tarkoittaa. Tämä on iso puute, kun itsellä taidot vasta niin vähissä, mutta onneksi ohjatuissa treeneissä on joku katsomassa myös minun perääni siellä kentällä :) Alla siis pätkä 13-15, tästä jatko seuraavalla esteelle onnistui vain kerran tai pari, eikä siitä sattunut tulemaan videota.

Lopuksi teimme vielä irtoamisia kolmella esteellä. Nyt lyhensin estevälejä lyhyemmäksi kuin mitä ne tuossa ensimmäisen videon alkupätkällä olivat. Lyhyemmillä esteväleillä sujui hyvin eli tein ensin pari kertaa eteenlähetyksen yhdellä esteellä, sitten pari kertaa kahdella esteellä ja sitten vielä kolmella esteellä. Ja sujui mielestäni hyvin eli hyvin irtosi kolmen esteen pätkän targetille. Mutta tosiaan nämä nyt treenilistalla aina, kun näitä on mahdollista treenata. Hugo kaipaa vielä kovasti itsevarmuutta radalla, ettei se enää tarvitsisi jatkuvaa saattamista esteeltä toiselle.

Yksi, minkä havaitsin tänään treenatessa on se, että minun pitäisi vielä malttaa pitää treenattavat pätkät lyhyinä. Eli ottaa jokin treenattava asia, kuten juuri esimerkiksi jokin ohjauskuvio, ja sitten tehdä sitä ihan muutamalla esteellä. Näin saisimme enemmän onnistumisia ja pääsisin palkkaamaan Hugoakin useammin. Havaitsin nimittäin, että Hugo tarvitsee kovasti sitä positiivista palautetta ja palkkausta, eikä näin ollen monta kertaa putkeen epäonnistunut suoritus oikein ole hyvä juttu. Tämän huomaa myös Hugon turhautumishaukkuna. Ensimmäisellä videolla sitä ei ilmene (paitsi takaakierron kohdalla, kun Hugo protestoi, ettei ymmärrä mitä oikein siltä pyydän), mutta toisella videolla haukkumista tulee lähes tauotta. Ja tuon videon alla oli useita epäonnistuneita suorituksia, joissa siis yritin saada Hugoa käännettyä sille esteelle 16 epäonnistuen.

Minulla on vielä paljon oppimista, jotta osaisin rakentaa vapaatreenit oikein. Pitäisi ottaa treenattavaksi vain pari asiaa ja treenata niitä sitten kunnolla, eikä niin, että vähän kaikkea. Lisäksi ei pitäisi pyrkiä vielä niihin pitkiin ratojen pätkiin, kun kuitenkin näin alkuvaiheessa olisi olennaisempaa saada pohjatyötä tehtyä ja pieniä yksittäisiä asioita treenattua kuntoon. Näistä esimerkkinä juuri estekorkeuksien arviointi ja irtoamiset... Eli kun itse muistan pitää treenipätkät riittävän simppeleinä itselle ja koiralle, niin eiköhän vähitellen kehitystä tapahdu. Eihän vielä voikaan vaatia, että kumpikaan meistä pystyisi keskittymään pitkään pätkään, jossa täytyy harjoitella montaa eri asiaa :) Eli ensin opetellaan ne pienet palaset, joita sitten kootaan myöhemmin, että saadaan pidempiä ratoja aikaiseksi!

Ja pakko sanoa, että kyllähän tuo meno videoilla on vielä aika haparoivaa, mutta toivottavasti tässä matkan varrella alkaa näkyä se kehityskin sitten. Eli videoita laitan silloin tällöin niin, että tosiaan voisi seurailla kehittymistä, jota toivottavasti myös sitten tulee! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti