sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

LoiskutiLäiskyti!

Jepjep, otsikon mukaisesti Jippi on oppinut uuden taidon: vesikupilla läiskyttelyn. Yhtenä päivänä se alkoi tyhjentämään vesikuppiaan etujaloilla roiskuttelemalla ihan muutamassa minuutissa ja heti, kun täytin kupin uusiksi, sama toistui. Eli Jippi keksi uuden kivan leikin, joka sitten käytännössä on vähän kurja taito, kun se meinaa sitä, että yksin ollessaan kotona, pentu on sitten ilman vettä... Niinpä kävin ostamassa vesikupin, jossa on sellainen roiskumisenestoreuna. Pari kertaa Jippi on onnistunut senkin kupin tyhjentämään, mutta ilmeisesti on asteen verran haastavampi homma, koska roiskutteluinto on kyllä alkanut laantua. Toiveena olisi siis, että tämä innostus lakkaa yhtä nopeasti kuin se alkoikin :)

Sen sijaan Jippi on päässyt toteuttamaan loiskuttelua sitten sallituissa paikoissa, kuten lasten pienessä uima-altaassa sekä ihan järvessä. Tänään reissattiin Jipin kanssa Tampereelle turistiksi FinASC:n järjestämiin näyttelyihin, joissa oli paikalla valtava Wirneen-poppoo. Muutamia koiria nähtiin ihan kehässä asti, mutta valtaosa Wirneen-porukasta oli ihan vain kannustusjoukkoina. J-pennuista paikalla oli hienosti jopa 6/8 eli saatiin aikaan kunnon pentupainit :) Tapahtuman jälkeen suunnattiin pienemmällä porukalla vielä lenkille ja uittamaan koiria. Ja tänään olikin ihkaensimmäinen kerta, kun Jippi ui! Siis ihan oikeasti ui! Se kahlaili ensin minun perässäni vedessä ja namilla houkuttelin sitä vähän syvemmälle. Sitten yhtäkkiä tassut eivät vain enää ylettäneet pohjaan ja pentu alkoi uida. Ei mitään hätääntymistä tai räpiköintiä, vaan ihan uimisen näköistä touhua! Hieno pentu! Jippi ui vasta lyhyen matkan, eikä lähtenyt enää toiste uimaan, muttei myöskään mitenkään säikähtänyt hommasta, joten uskon, että seuraavalla rantareissulla taas uidaan pikkumatka :)

Hugon kanssa lenkit ovat ylläriylläri ajoittuneet ilta-aikaan, koska päivät yksinkertaisesti ovat liian kuumia kunnon lenkkeilylle. Ollaan käyty parit lenkit tässä lähipäivinä Sonjan ja Ofelian kanssa, mikä on Hugolle aina ekstrakivaa touhua :) Ollaan myös tehty ihan lyhyitä tokotreenejä, joissa ollaan tehty lähinnä vasemmalle käännöstä ja paikkamakuuta. Eilen tehtiin 3 min paikkamakuu, jonka aikana Sonja ja Ofelia toimivat häiriökoirakkona kävellen Hugon edestä muutamia kertoja paikkamakuun aikana. Hugo pysyi hienossa sfinksiasennossa koko paikkamakuun ajan, eikä liiemmin ottanut häiriötä kaverista. Vasemmalle käännöksissäkin ollaan aavistus edistytty. Olen alkanut tehdä käännöksiä niin, että teen todella pientä neliötä ja sen sijaan että itse kävelisin kulman läpi, teen vasempaan kääntymisen ihan paikallani ja käännyttyäni odotan, että Hugo ottaa takapäällä sivuaskeleen kääntyen viereeni ennen kuin lähden jatkamaan matkaa. Tällä tavoin ollaan saatu takapäätä vähän aktivoitua, ongelmahan vasemmalla käännöksessä on ollut juurikin se, että Hugo ole hoksannut ottaa yhtään sivuttaista liikettä takaosan kanssa käännöksessä. Vieläkin käännös kaipaa paljon sulavuutta, mutta suunta on ainakin oikea!

Aiemmin kirjoitin, että Jipillä on alkanut esiintyä komennushaukkua. Onneksi näyttäisi siltä, että sekin on alkanut selvästi vähentyä, kun haukkuminen ei ole tuottanut tulosta! Opittuja asioita on istumisen ja katsekontaktin vahvistuminen eli nyt ruokakupilla maltetaan odottaa istuen jo niin kauan, että saan kupin laskettua maahan ja että Jippi tämän jälkeen ottaa katsekontaktin, ennen kuin se saa luvan käydä ruoan kimppuun. Ilman Hugoa lenkkeillessä ollaan opeteltu myös jo vähän nätisti hihnassa kulkemista. Käskyllä "nätisti" Jippi malttaa jo hakeutua minun lähelle ja ottaa katsekontaktia. Tarkoituksena ei siis ole, että tämä käsky olisi lähelläkään toko-seuraamista, vaan sen avulla voidaan esimerkiksi ohittaa koiria tms. Lisäksi ollaan aloitettu "jätä"-käskyn opettelu, mutta tämä on vielä alkutekijöissään.

Lisäksi uutena juttuna on ollut myös se, että ensimmäistä kertaa eilen Hugo ja Jippi leikki vetoleikkejä narupallolla hallitusti! Aiemminhan Hugo on vetänyt melkeinpä koko kropan voimalla, jolloin Jippi on vain roikkunut perässä ja pian jo kyllästynyt leikkimään, kun toinen on niin ylivoimainen. Eilen Hugo veti hilliten voimansa eli vetoleikki pysyi paikoillaan sen sijaan, että Hugo olisi riepottanut pentua perässään. Hugo alkoi päästää leikkimurinaa vetoleikin kesken ja tähänpä Jippi vastasi söpöllä tosi uskottavalla pentumurinalla :)

Päiviin on mahtunut paljon muutakin sekä Hugon että Jipin osalta, mutta harmi kyllä, kun ei heti ehdi päivittää tänne, niin moni juttu unohtuu... Nytkin tuli mieleen, että on unohtunut kokonaan laittaa kuvia agilityseurakaverien kanssa 15.7. pidetyistä leikkitreffeistä. Seurana oli muutama pentu ja muutama aikuinen koira ja kunnon riehumiset saivat pennut aikaiseksi. Etenkin kääpiösnautseripennun kanssa saivat kunnon painit aikaiseksi :) Parivuotias Pika-perro puolestaan olisi kovasti halunnut osallistua leikkeihin ja kommentoi haukkumalla painimatsia. Pentuja ei haukkuminen hetkauttanut lainkaan! Oli siis hyvää äänisiedätystä :) Tässä Pikan omistajan Empun ottamia kuvia leikkitreffeiltä:
Noiden pentutreffien lisäksi on tullut treffailtua Wirneen-porukalla viime torstaina 24.7., jolloin paikalla olivat J-pennuista Jipin lisäksi Melli, Just ja Maggie ja lisäksi Wirneen-porukasta myös Prilla-äiti sekä Nauru ja Hyrrä. Tässä muutama kuva noilta treffeiltä - kuvat ottanut Jenna Oinonen:

Lisäksi oltiin pentutreffeillä myös perjantaina, sillä kertaa tavattiin agilitykaverin Tean Malva, joka on käyttölinjainen cockeri sekä Sonjan (Ofelian omistaja) appenzellipentu Pirkko. Näiltä treffeiltä ei itsellä ollut yhtään onnistunutta kuvaa, kun kamerasta lopahti akku kesken leikin... Pari pientä videopätkää Tea kuitenkin onnistui ottamana, joista ensimmäisessä pätkä vetoleikkiä ja toisessa neuvotellaan siitä, mitä seuraavaksi leikittäisiin :)

Ja tähän loppuun on kyllä ihan pakko todeta, että vaikka onkin kiva, että just loman ajaksi on tullut näin hyvät kesäsäät, niin kyllä vähän pienempikin helle riittäisi.... Selvästi nimittäin molemmista koirista on veto pois päivisin ja iltaisin sitten onkin virtaa, vaikka muille jakaa, kun on ensin päivän lepäillyt. Tänään ajattelin myöhällä pitkästä aikaa suunnata Hugon kanssa agilitykentälle tekemään ihan lyhyet treenit, kunhan viilenee tarpeeksi. Ensi viikolla alkaisikin jo I-HAH:n treenit kesätauon jälkeen, mutta saa nähdä, minkälainen keli tiistaille tulee... Ihan 30 asteen helteillä ei kyllä oikein ole kiva treenailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti