perjantai 20. lokakuuta 2017

Omatoimitokot (Jipin päiviksestä siirretty teksti)

Paikka: Ojangon ulkokenttä

Käytiin tekemässä kokonaisina liikesuorituksina ohjattu, metallinouto (käytettiin puista kapulaa, koska ulkona lämpötila oli nollassa), luoksari, zeta ja kaukot. Lisäksi tehtiin ruutua ilman kävelyitä eli pelkkiä ruutuun lähetyksiä.

Ruutu

Kolme toistoa yhteensä. Ensimmäisellä toistolla ilman apuvälineitä ihan normaali lähetys. Jippi haki hyvin ruutuun, stopilla kääntyi vähän keskikohdan oikealle puolelle (ohjaajasta katsottuna). Tämähän Jipin normaali suoritustapa ja tämän nyt olen päättänyt sallia. Tätä stopin valumista oikealle yritettiin korvata taannoin targetin avulla, mutta ne treenit saivat koko ruudun ihan sekaisin, joten koska käännös ei kuitenkaan valu ulos ruudusta, niin pidetään tuollaisena. Vahvistan terävää käännöstä sitten erikseen ja katsotaan, josko vähitellen siirtyisi ruutuun...

Toisella toistolla laitoin valkoisen lelun valkoisen takanauhan eteen. Suoraan juoksutun ruutuun ja vapautus lennosta lelulle.

Kolmannella toistolla ilman apuja. Ruutu vielä ensimmäistä toistoa parempi - upposi hyvin ruutuun ja reagoi hyvin stoppiin. Ei suurta oikealle valumista, vaikka pieni U-käännös tulikin.

 Ohjattu

Tehtiin vain yksi toisto, koska sujui hyvin. Seuraamine ihan ok, vaikka näyttikin kapuloita viedessä jäävän niihin jumiin. Stoppi hyvä. Liikkurin käskyllä pieni nykäisy, mutta jalat eivät liikkuneet. Käskyllä lähti hyvin oikealle kapulalle, nosti nätisti ja palautti ripeästi. Yhdistin tähän palautustreeneistä nyt opetellut tavan eli lennosta jo annoin käskyn "käsi" ja kun se tökkäsi käteen, niin käskin "seis" (Jippi ei osaa vielä sitä pitkäkestoista käsikosketusta). Stopista pyysin sivulle. Käännös oli hyvä. Pari pyöräytystä meinasi tulla perusasennossa eli siinä sitten vielä vaadin tasaisen otteen ennen kuin pyysin irrottamaan. Kokonaisuudessaan kuitenkin tämän hetken tasoon nähden oikein nätti suoritus, joten ei jääty hinkkaamaan.

Zeta (M-I-S)

Ekan pätkän seuraaminen järkkyä. Keuli ihan kunnolla ja jouduin tästä huomauttamaan. Tämän jälkeen seuruu oli ihan jees. Asennot otti oikein, eikä mitään valtaisaa hidastelua. Maahanmeno ei ollut nopeimmillaan, mutta voi olla, että johtui siitä, että käsky tuli tosi pian pomppimisesta huomauttamisen perään.

 Hyppynouto (puukapulalla) 

Ensimmäisellä toistolla muuten jees, mutta vähän aprikoi paluumatkalla, että hyppäisikö vai tulisiko ohi, joten annoin varmuudeksi uuden hyppykäskyn. Perusasennossa pyöritteli kapulaa. Treenikaveri sanoi, että Jippi näytti korjaavan linjansa jo ennen lisäkäskyn antamista eli olisi todennäköisesti tullut hypyn yli joka tapauksessa, mutta näissä haluan nyt ottaa vähän varman päälle, kun pareissa treeneissä keksi sen esteen ohittamisen ihan urakalla.

Tokalla ja kolmannella toistolla tuli nätisti hypyn yli empimättä. Kapulalle menot olivat vähän rumemmat kuin ohjatussa eli pieni töytäisy tuli kapulalle. Tätä ongelmaa tosin ei kyllä metallikapulalla tule, sillä se ällöttää sen verran, ettei Jipin tee mieli riekkua sen kanssa.

Palautuksen puruote oli tosiaan vähän turhan levoton, joten tehtiin sitten erikseen vain sitä "pidä"-käskyn muistuttelua. Tuli havaittua, että Jippi herkästi ihan vähän korjaa otetta aina, kun uusin "pidä"-käskyn. Tässä tulee siis meidän perusongelma esiin eli Jippi tulkitsee uuden käskyn aina korjaukseksi ja yrittää muuttaa jotain asiaa suorituksessaan. Sehän perusasennossa uuden käskyn kuullessaankin aina vähän korjaa tassuja, vaikka olisikin ollut jo hyvässä perusasennossa. Tässä sama juttu eli nyt täytyy siedättää siihen, ettei "pidä" tarkoita sitä, että jokin menee huonosti. Namin ilmestyminen näkökenttään eli luopumisen kautta tekeminen saa suun rauhoittumaan huomattavasti, mutten ole oikein varma, että miten tuosta etenisi. Jotain tuolle levottomalle suulle pitäisi saada tehtyä. Noudon aikanahan se ei pyörittele kapulaa, vaan tämä ongelma koskee nyt nimenomaan perusasentoa. Jippi ei pureskele voimakkaasti, mutta todella herkästi hieman pyöräyttää kapulaa tai vaikkei edes pyöräyttäisi, niin alaleuka laskeutuu ihan aavistuksen ja ote höllenee. Näyttää siis epätasaiselta ja jotenkin levottomalta.

Luoksari

Oli ihan muissa maailmoissa jätön hetkellä ja vaati tuplakäskyn. Lisäksi vielä nousi istumaan, kun käännyin luoksarietäisyyden otettuani ympäri. Varmaankin johtui tuplakäskyn aiheuttamasta epävarmuudesta. Uusittiin aloitus ja nyt reagoi terävästi käskyyn ja pysyi maassa. Käskyihin reagoinnit hyvät, stoppi oli aika jees (ei paras mahdollinen, mutta kuitenkin aika terävä), eikä ennakoinut liikkurin käskytyksiä, mikä oli oikein hyvä!

Kaukot

Teki aika kivat vaihdot. M-I-S-M-S-I-M. Ensimmäinen istuminen hyvä ja kokonainen (näissä joskus saattaa jäädä aavistuksen vajaaksi istuminen). Seisominen oli nätti (terävä ja tassut pysyi ihan paikoillaan). S-M -vaihto aika jees. Ihan pienesti tassut liukui eteenpäin vaihdossa (arviolta 2 cm), muttei askeltanut eteenpäin kuitenkaan. M-S myös nätti. S-I on se kaikista eniten työn alla oleva ja olin tänään tähän ihan tyytyväinen tämän hetken taso huomioiden. Vähän takajalat liikahti eteenpäin, mutta Jippi korjasi jalat takaisin lähtöpaikoilleen eli ajatus on oikea. Nyt tarvitsee vielä vain saada toteutuskin toimimaan ;) I-M hyvä. Kaukoissa tuli ääntä, mikä on kaukoihin yhdistynyt aina välillä silloin, kun on tehty vaikeita vaihtoja jumppana paljon. Nyt ei tehty paljoa, mutta ilmeisesti Jippi koki nämä vaikeaksi, kun tuli pientä mutinaa parissa vaihdossa.

Tässä vaiheessa Jippi meni tauolle.

Tehtiin erikseen vielä paikkistreeniä. Maa oli kylmä, joten varsinaista paikallaoloa ei treenattu, vaan sitä aloitusta ja jättöä. Jippi tuli autosta niin into pinkeänä, että paikkiksen alun temput sai sen taas huutomoodiin. Haukahti siis liikkurin äänestä, joten uusittiin kehääntulo. Tehtiin uusinnallakin yksi kieppi, mutta juttelin rauhallisella äänellä eli kokonaisuudessaan tultiin kehään hillitymmin. Nyt perusasennossa pysyi hiljaa, samoin antaessani käskyn ja jättäessäni Jipin maahan. Palattiin palkkaamaan. Toisella toistolla taas oli hiljaa, joten palkkasin suoraan perusasennosta, kun liikkuri sanoi käskyn.

Lisäksi tehtiin vielä erikseen treeniä, jossa tavoitteena oli, ettei Jippi reagoi liikkurin läsnäoloon tai käskytyksiin. Jippihän herkästi liikkeiden aluissa kääntyy vilkaisemaan liikkuria, kun liikku puhuu ja tällöin on herkässä, että se missaa ensimmäisen käskyn (esim. maahanmenon luoksarissa tänään). Nyt otin käyttöön tutun "katso"-käskyn eli ennen liikkeen alkamista sanoin "katso" ja tällä Jippi piti ongelmitta katsekontaktin läpi liikkurin pölinöiden. Palkkasin isosti näistä ja tähän päätettiin tämän päivän treenit.

Kokonaisuuteen olin tyytyväinen. Liikkeet sujuivat aika kivasti, vaikka pientä hiottavaa toki onkin. Paikkiksen ekan tositon haukahdus oli selkeä virhe, mutta siitä sai annettua myös palautteen ja uusinnassa oli ihan hiljaa, joten ehkä yhdisti huomautuksen oikeaan asiaan. Vastasi hyvin sosiaaliseen palkkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti